Onderwijs terug naar de regio's

Waarom vindt Tweewieler Academy het belangrijk om het onderwijs terug te halen naar de regio’s? U leest het hier.

Tweewieler Academy (TWA) wil het MBO onderwijs weer terugbrengen naar regio’s waar het voor leerlingen ver reizen is naar het reguliere onderwijs. Docent Paul Wagenaar: “Wij kijken dan niet alleen naar de kilometers maar ook naar de reistijd voor jongeren. Afgelopen vier jaar zijn we daarom gestart met een niveau 2 opleiding in Middelburg, Nieuwegein, Doetinchem en Sittard. In totaal staan er dit jaar 70 mensen aan de start van hun opleiding in die vier regio’s.”

En dat is nodig ook, want Wagenaar ziet een tekort aan mensen ontstaan. “Er is onvoldoende instroom. De tweewielerbranche is momenteel ‘hot’, er is door deze populariteit meer vraag dan aanbod en instroom van geschoold personeel. Dit is een grote zorg.

Immers de fiets wordt steeds complexer en het aantal vakmensen daalt. Voor onze opleidingsactiviteiten hebben wij genoeg instroom en animo om onze klassen te vullen en een grote groep klaar te stomen voor de branche. Echter wanneer je de landelijke studentenaantallen bekijkt is dat voor niet alle regio’s genoeg om de personeelsvraag vanuit de branche te beantwoorden.

Leerlingen kiezen bovendien niet altijd voor dit vak omdat er andere technische beroepen zijn waar meer te verdienen is. Daarnaast zijn de doorgroeimogelijkheden vaak beperkt en dit kan ze doen besluiten om voor een andere richting te kiezen.

Ook het feit dat ondernemers toch vaak inzetten op een ervaren (gediplomeerde) fietstechnicus, helpt niet. De kans dat deze te vinden zijn is zeer beperkt. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen gaan wij in gesprek met de branche en proberen de mogelijkheden van zij-instromers onder de aandacht te brengen.”

Bron: Onlinemagazine Tweewieler 01-04-2021

Ook komend schooljaar 4 gratis praktijktrainingen voor startende BBL'ers

Er is een tekort aan leerplekken voor leerlingen. Daarom moedigt OOMT leerbedrijven aan om BBL'ers een plek te geven in hun bedrijf. Dat doen zij door startende BBL'ers 4 gratis praktijktrainingen te geven. Zoek je personeel, denk dan aan zij-instromers en BBL-leerlingen.