Cycle Hub

Hét leerbedrijf waar opleiding en begeleiding centraal staan in de wereld van Tweewielers

Wat is Cycle Hub?

Het beroep van fietstechnicus is veelzijdiger dan veel mensen denken. Door de opkomst van de e-bike komt er meer diepgaande kennis bij kijken. Het werk is afwisselend en u bent lekker met uw handen bezig. Er is ontzettend veel werk beschikbaar, nu en in de toekomst. Cycle Hub leidt mensen op voor concrete banen in de boeiende wereld van de fiets. U wordt opgeleid tot Branchemedewerker fietstechniek. Het vak leert u in de echte werkomgeving.

Cycle Hub is een regionale opleidingslocatie van Tweewieler Academy, waarbij u leert vanuit de praktijk en het ons doel is u door te laten stromen naar het regionale bedrijfsleven, waar ook hulp bij wordt geboden. De locaties zijn gevestigd in volwaardige fietsenwinkels. Verspreid over het land vindt u drie verschillende vestigingen: Amsterdam, Roermond en Middelburg.

Wat leer ik?

Bij Cycle Hub wordt u opgeleid tot een volwaardig medewerker in de fietsbranche en ontvangt u het diploma branchemedewerker Fietstechniek. Deze opleiding duurt gemiddeld 4 maanden. De exacte tijdsduur is afhankelijk van uw specifieke situatie.

Afhankelijk van van de locatie leert u over de volgende onderwerpen:

 • Uitvoeren van reparaties
 • Onderhoud van bedrijfsfietsen
 • Verkoop van tweedehands fietsen
 • Assembleren (in elkaar zetten) van fietsen
 • Omgaan met klanten en verhuursystemen (indien fietsverhuur aanwezig is op locatie)
 • Werken met deelfiets app en bijbehorende applicaties en de herverdeling (logistiek proces) van deelfietsen (indien deelfietsen aanwezig zijn op locatie)
 • Beheer van fietsstallingen
 • Inname van kinderfietsen t.b.v. ANWB Kinderfietsenplan (indien innamepunt aanwezig op locatie)

Hoe werkt het?

Iedere locatie heeft een leermeester/ werkplaatschef in dienst die u het vak leert in de praktijk. Afhankelijk van uw situatie gaat u 4 dagen in de week werken in één van de Cycle Hubs (dit kan bijvoorbeeld ook 2 dagen of halve dagen zijn wanneer u een re-integratie traject volgt). 1 tot 2 dagen per week volgt u een lesdag op de locatie van Cycle Hub, verzorgd door Tweewieler Academy.

In totaal krijgt u 22 dagen les. De eerste maand werkt u bij één van de Cycle Hubs. Ondertussen voert u kennismakingsgesprekken met potentiële werkgevers vanuit het netwerk van Tweewieler Academy. Vervolgens loopt u (gemiddeld) 3 maanden stage bij een tweewielerbedrijf.

Financiering

De financiering van een opleiding via Cycle Hub is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

 • Via uw UWV uitkering
 • Middels een transitievergoeding
 • Maatwerkoplossingen
  Tijdens het traject behoudt u uw eventuele WW-uitkering en wordt u vrijgesteld van sollicitatieplicht.

Locaties

Momenteel wordt er op meerdere locaties gesproken over het opzetten van een Cycle Hub. De ambitie is om uiteindelijk circa 10 Cycle Hub’s te hebben zodat er een goede landelijke dekking is voor het verzorgen van tweewieleropleidingen en/of re-integratietrajecten.

Op dit moment zijn er Cycle Hub´s actief in de regio Amsterdam, Roermond, Utrecht en Middelburg.

Partners

Meer informatie en aanmelden