“De Bedrijfsschool sluit perfect aan op mijn leerbehoefte."

Bob Hintzen over de Bedrijfsschool

Vier jaar geleden maakte Bob Hintzen voor het eerst kennis met het Tweewielervak. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot fietstechnicus en ligt een mooie carrière op hem te wachten. Over een paar weken mag hij zijn mbo- diploma in ontvangst nemen. Wij spraken hem over de bedrijfsschool en wat het hem heeft opgeleverd. 

Naam: Bob Hintzen
Functie: Monteur en Verkoper
Bedrijf: Tweewielerhuis Franssen

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Bedrijfsschool?

“In het verleden ben ik door een moeilijke periode gegaan en heb ik intensieve begeleiding gekregen. In een re-integratietraject heb ik veel aan fietsen gesleuteld. Dat vond ik zo leuk, dat ik na een tijd heb besloten een opleiding hiervoor te zoeken. 4 jaar geleden ben ik begonnen met de training ‘zij-instroom voor de tweewielerbranche’ van Tweewieler Academy. Na de spoedcursus van 1 week was ik om en had ik gevonden wat ik al heel lang zocht.”

“Vervolgens heb ik contact opgenomen met Tweewieler Academy en mijn verhaal verteld. Ik werk graag met mijn handen, maar wil het werk ook achter mij kunnen laten zodra ik vrij ben. Tweewieler Academy adviseerde mij om door te gaan met een mbo-opleiding via de Bedrijfsschool (niveau 2 en 3). Voor de opleiding heb je een leer-werkplek nodig. Die had ik nog niet en daarom hebben ze mijn CV rondgestuurd naar diverse bedrijven. Tweewielerhuis Franssen (waar ik nu werk) bood mij direct een leer-werkplek aan.”

Waarom heb je voor de Bedrijfsschool gekozen?

“Ik ben niet een type dat graag in de schoolbanken zit. Daarnaast was ik al wat ouder en wilde dus ook graag aan het werk. Bij de Bedrijfsschool ben je bijna de hele dag bezig met praktijkopdrachten. De theorielessen zijn kort en het geleerde oefen je direct in de praktijk. Je wordt als volwassene behandeld krijgt veel vrijheid. De bedrijfsschool sluit perfect aan op mijn leerbehoefte.”

Je hebt de opleiding afgerond en wacht nu op je diploma. Wat heb je geleerd?

“Voordat ik begon wist ik echt niets van fietstechniek. Tijdens de opleiding heb ik alle basistechniek geleerd. Ook kwamen bijzondere opdrachten aan bod die je in de praktijk niet vaak tegenkomt. Bijvoorbeeld een voorvork servicen. Dit soort vaardigheden zijn altijd fijn om te kunnen.”


"De theorielessen zijn kort en bondig. Het meeste leer je in de praktijk onder begeleiding van de docent.
Het geleerde kon ik direct meenemen naar mijn werk."

Wat vind je van de opleiding en docenten?

“Mike en Jelle zijn fijne docenten. Ze nemen de tijd voor je om dingen uit te leggen. Ook was er veel vrijheid om dingen te leren die niet in de lesstof zaten. Als ik dit aangaf regelde ze het materiaal en kon ik oefenen. Ook als er een reparatie op het werk was waar ik niet uit kwam, kon ik om hulp vragen.”

Hoe ziet de opleiding er in de praktijk uit?

“Op maandag en soms ook op dinsdag ging ik naar school. Deze dagen kreeg ik gewoon uitbetaald of ik kreeg er een vrije dag voor terug. De theorielessen zijn kort en bondig. Het meeste leer je in de praktijk onder begeleiding van de docent. Het geleerde kon ik direct meenemen naar mijn werk. Daar kreeg ik ook alle vrijheid om te oefenen en hulp van collega’s als het nodig was.”

Wat vind je van de combinatie werken en leren?

“De combinatie werken en leren is mij goed bevallen. Zowel op school als op mijn werk kreeg ik veel tijd om praktijkoefeningen te doen. Bijvoorbeeld het spaken van wielen. Ook was mijn werkgever bereid om minder reparaties aan te nemen als ik een moeilijke opdracht moest afronden waar veel tijd in zat.”


"Ik voelde mij gezien en gehoord. Ik haal straks met trots mijn mbo-diploma op."

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Ik wil cursussen blijven doen en mij specialiseren in elektrisch materiaal. Ik heb veel interesse in E-bikes en stadsfietsen en minder in sportfietsen. Ook aangepaste fietsen voor op de Nederlandse wegen vind ik prachtig en daar wil ik mijzelf verder in ontwikkelen. Mijn werkgever stimuleert mij hierin en ik voel mij vrij om initiatief te nemen. Ik kan nog heel veel leren bij dit bedrijf en zie hier een mooie toekomst tegemoet.”

Wat wil je anderen meegeven die nog twijfelen?

“Ik had nooit verwacht dat ik weer met plezier naar school zou kunnen gaan. Ik raad mensen die niet graag naar school gaan aan om een keer een kijkje te nemen op de Bedrijfsschool. Ik voelde mij gezien en gehoord en kan straks met trots mijn mbo-diploma ophalen.”

Over Tweewielerhuis Franssen

Tweewielerhuis Franssen is al meer dan 90 jaar een begrip in de dorpskern van Zeelst (gemeente Veldhoven). Inmiddels is de 4de generatie met Harvey Franssen aan zet. Harvey over de Bedrijfsschool:

 “In het verleden heb ik zelf ook veel cursussen bij Tweewieler Academy gevolgd. We werken altijd fijn samen en hebben korte lijnen met Tweewieler Academy. We werken vaak met jonge monteurs die we nog veel kunnen leren. Ik zie dat Bob grote stappen heeft gemaakt. Ook neemt hij het geleerde direct mee naar het bedrijf. Hierdoor is hij goed inzetbaar. De Tweewieler Academy Bedrijfsschool is een mbo-opleiding die aansluit bij de behoefte uit het bedrijfsleven. Hoe fijn is dat?”