Vanaf dag één waardevol voor het bedrijf

Eigenaar Fietswous in Amsterdam: “Hadden we maar drie Kemals rondlopen.”

Het zij-instroomtraject van Tweewieler Academy biedt oplossingen voor de tekorten aan geschoolde fietstechnici in de tweewielerbranche. Fietswous in Amsterdam, het leerbedrijf van zij-instromer Kemal Aydin, is enthousiast. Mede-eigenaar Alexander Herder: “Hadden we maar drie Kemals rondlopen.”

Naam: Kemal en Alexander
Functie: Zij-instroom fietstechniek en eigenaar Fietswous
Bedrijf: Fietswous in Amsterdam

 

Laagdrempeligheid is wat Fietswous typeert. Wie de zaak binnenstapt, maakt al snel een praatje met ondernemer Alexander Herder, die steevast op klompen loopt. Vanuit het oosten van het land, waar zijn roots liggen, is hij dat gewend. Daarbij valt de klompendracht in de smaak bij toeristen. “Ze grijpen snel naar de smartphone om foto’s te maken.”

De in 2018 opgerichte fietsenzaak heeft met name tweedehandsfietsen in de showroom en profileert zich bovenal als onderhouds- en servicespecialist. De onderneming opende recent een tweede vestiging en groeit gestaag door. Daarvoor is uiteraard gekwalificeerd personeel nodig. Een flinke uitdaging op de huidige arbeidsmarkt.

Juiste uitstraling

“In het verleden hebben we medewerkers via verschillende instanties en regelingen in ons bedrijf gehad, maar zonder succes”, zegt Herder. “Tot er op een dag een man naar binnen stapte die zei: ‘Ik ken een Turkse jongen die net in Nederland is en werk zoekt. Hij wil graag iets met fietsen doen’. Vervolgens heeft Kemal een week bij ons meegedraaid en we zagen het meteen in hem zitten. Hij had thuis in zijn garage al wat gesleuteld en had dus enige feeling met het werk. Daarbij is zijn uitstraling goed en is hij supervriendelijk. Iets wat bij ons bedrijfskarakter past.”
Kemal was blij met de kans die hij kreeg. “Voordat ik twee jaar geleden naar Nederland kwam, was ik advocaat. Maar het Turkse diploma is in Nederland niets waard. Nog eens vier jaar studeren zag ik totaal niet zitten. Ik werk ook graag met mijn handen en heb in Nederland de fiets ontdekt. Ik vind het leuk om op de racefiets te zitten en sleutel sinds mijn komst graag aan fietsen van vrienden. Toen dacht ik: het is vast iets voor mij om fietsenmaker te worden. Via het zij-instroomtraject van Tweewieler Academy heb ik mij laten omscholen tot fietsmonteur.”

 “De opleiding steekt goed in elkaar: over de gehele breedte doe je veel kennis op van alle type fietsen.”

Bijna op examen

In oktober begon Kemal bij Tweewieler Academy aan zijn opleiding tot branchemedewerker basis fietstechniek. “Eén of twee dagen in de week heb ik les bij Tweewieler Academy in Amsterdam Sloterdijk. Gemiddeld drie dagen per week werk ik bij Fietswous. De opleiding steekt goed in elkaar: over de gehele breedte doe je veel kennis op van alle type fietsen. Je stelt remmen en versnellingen af, leert kabels monteren, vervangt trapassen, krijgt uitleg hoe je het balhoofd afstelt en leert fietsen rijklaar maken. Dat is leuk en leerzaam.”
Eind maart doet Kemal examen. Daarna wil hij doorleren en zich verder specialiseren, onder meer in de richting van e-bikes en sportieve fietsen. “Ik wil bijvoorbeeld meer weten over de diverse veersystemen, zodat ik nog beter kan worden in het onderhouden en servicen van mountainbikes”, zegt Kemal, die na het behalen van zijn diploma in vaste dienst treedt bij Fietswous.

 “ We zijn echt blij met hem. Vanaf dag één dat hij meedraait is hij van toegevoegde waarde.”

Steeds kundiger

“We hebben hem een baan van zeven dagen per week aangeboden”, zegt mede-eigenaar Herder met een knipoog. “Serieus: we zijn echt blij met hem. Vanaf dag één dat hij meedraait is hij van toegevoegde waarde. Hij staat mensen te woord, neemt fietsen aan en wordt steeds kundiger in het onderhoud. Kemal vindt zelf dat zijn Nederlandse taal nog ondermaats is, maar hij doet het écht goed. In de winkel leert hij de Nederlandse taal veel sneller dan vanuit een boekje, op alle vlakken.”

Wat is het zij-instroom traject?

Het zij-instroomtraject is bedoeld voor iedereen die zich wil laten omscholen voor een technische baan in de tweewielerbranche. Terwijl de kandidaat werkt in het bedrijf, leidt Tweewieler Academy hem of haar in 23 lesdagen binnen vier maanden tijd op tot branchemedewerker basis fietstechniek. Na het examen ontvangt de zij-instromer een officieel erkend certificaat. Daarna is doorstroming naar de BBL-opleiding MBO Fietstechnicus niveau 2 en/of 3 bij Tweewieler Academy mogelijk.